
  

  

Friday, May 27, 2011 
CPM 2011-07 

MEMORANDUM FOR: Human Resources Directors 

FROM: Charles D. Grimes III  
Acting Associate Director 

Subject: Recredit of Sick Leave for Re-employed FERS Annuitants Who Retire 
Between October 28, 2009, and December 31, 2013 

The U.S. Office of Personnel Management has been asked whether employees covered by the 
Federal Employees Retirement System (FERS) who retire between October 28, 2009, and 
December 31, 2013, with 50 percent of their sick leave having been credited toward their FERS 
annuity computation, could have the remaining 50 percent of their sick leave recredited to their 
sick leave account if they return to Federal service as reemployed annuitants.  The answer is yes.  
Agencies should recredit reemployed annuitants the 50 percent of sick leave that was not used in 
their FERS annuity computation.  For employees who retire or die in service on or after January 
1, 2014, all unused sick leave to the employees’ credit will be creditable for annuity computation 
purposes.  Further, for FERS employees who retire on or after January 1, 2014, 100 percent of 
their sick leave will be used in the annuity computation, consequently, no sick leave will remain 
for recredit should the retirees later return to Federal service.  

Agencies must take action to identify FERS employees who initially retired on or after October 
28, 2009, and who have since returned to Federal service as reemployed annuitants, to ensure 
that the employees have received recredit of the 50 percent of sick leave that was not used in the 
computation of their annuities. 

Background 

Section 1901 of the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2010 (Public Law 111-
84, October 28, 2009) amended 5 U.S.C. 8415 to provide that employees covered by FERS who 
retire on an immediate annuity, or die while in active employment leaving a survivor or 
survivors, between October 28, 2009 (the date of enactment of the statute), and December 31, 
2013, will receive credit for 50 percent of their unused sick leave towards their total creditable 
service for annuity computation purposes.  

Additional Information 

For additional information, please refer to Benefits Administration Letter Number 11- 102, 
Guidance on National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2010 Provisions on Sick Leave 
for FERS Retirees. 
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Agency Human Resources (HR) Directors may also contact their assigned OPM Human Capital 
Officers. Reemployed annuitants should contact their agency human resources or benefits offices 
for assistance. 
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