
FEHB Program Carrier Letter
Community-Rated Carriers

U.S. Office of Personnel Management
                     Office of Insurance Programs

Letter No. 1999-058    Date:  November 23, 1999

Fee-for-service [ -- ]     Experience-rated HMO [  --  ]     Community-rated [  48  ]

SUBJECT:      Amendments to the Standard Contract for Community-Rated Carriers

Enclosed is the standard contract for the year 2000.  You should arrange for the contract to be
signed and returned to us by December 27, 1999.  The contract language is final and we will not
be taking additional comments on it.  This letter explains our resolution of the proposed
amendments sent to you in August.

We appreciate your comments and suggestions on the amendments.  We considered all of them
carefully and made modifications based on many of them.  Changes to the 2000 contracts fall
into two major categories:  1) Amendments relating to transitional care; and, 2) amendments
relating to the DoD Demonstration Project.

Year 2000 Compliance
We are dropping this section entirely for the Year 2000.  We expect you to be completely
functional and Year 2000 compliant on January 1, 2000.  Carriers who are not should refer to the
remedies for noncompliance in the Notice of Significant Events clause of the contract.

Notice to Enrollees on Termination of FEHBP or Provider Contract and Transitional Care
We received numerous comments on the transitional care requirement and the requirement to
notify enrollees eligible for transitional care when you terminate a provider contract or terminate
participation in the FEHB Program.  Because you asked numerous questions on implementation
of the transitional care and notice provisions, we prepared Enclosure A to address your specific
concerns.

Continuing Requirements after Termination
This section requires no change in current FEHB Program requirements.  It is intended to
reinforce existing contract requirements and the carrier’s obligation to comply with all laws and
regulations relating to the FEHB Program.  The order of precedence for the laws, regulations, and
contract applicable to the Program is set out in Section 1.3 of the contract.  For clarification, the
final contract amendment references Section 1.3 in the Continuing Requirements clause. 

Carriers have a requirement under law and regulation to provide a 31-day period during which
enrollees receive benefits and have the option of converting to a private policy.  The requirement
of this section reminding you of your obligation in the event the enrollee leaves the FEHB
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Program refers only to the 31-day period before a conversion contract or temporary continuation
of coverage (TCC) begins and applies to the few enrollees who leave the Program because they
no longer meet the statutory requirements for coverage at the same time you drop out.  It does not
mean that you must provide a 31-day extension of coverage and conversion contract for all
enrollees at the time you leave the FEHB Program.  The majority of FEHB Program carriers
understand and comply with this provision; however, for the few that do not, we are emphasizing
the requirement specifically in the contract.

The requirement may differ from your contracts with your other lines of business.  It is required
by the FEHB law at 5 U.S.C. 8902(g) and FEHB regulations at 5 CFR 890.201(a)(4).  In
addition, the Carrier Handbook that we provide you with each year states your requirements
under the FEHB Program, including 5 U.S.C. 8902(g).  The requirement should be familiar to
you.

Carrier concerns over the rates for this requirement are unfounded.  Since the beginning of the
Program, OPM’s actuaries have added a loading factor to or adjusted the FEHB premiums for
this 31-day continuation of coverage.  There is no conflict with the regulatory provision
concerning enrollees who are confined in a hospital or other covered facility or who are receiving
medical care in an alternative care setting on the last day of their enrollment under the prior plan
or option.  The two provisions are separate and distinct.

Payments
While we have not amended this section, we will amend it in the final DoD Demonstration
regulations to state that costs in excess of the premiums will be reimbursed first from the carrier's
demonstration project Contingency Reserve and then from OPM's Administrative Reserve.  OPM
will credit any surplus to all FEHB carriers' contingency reserves after the final accounting of
revenues and costs at the end of the DoD Demonstration Project.

Accounting and Price Adjustment and Rate Reduction for Defective Pricing or Defective
Cost or Pricing Data
These two clauses are amended to conform to the DoD Demonstration Project interim
regulations published on July 6, 1999.  The amendments provide guidance for carriers
participating in the DoD Demonstration Project authorized under Public Law 105-261.

Survey Charges
We have clarified Section 3.7, Survey Charges, to reflect the current procedure that carriers pay a
pro rata share of the total cost of consolidating and reporting the annual consumer assessment
survey results to OPM.  The cost for contracting with a vendor to conduct the survey itself is your
responsibility.

Alterations in Contract
Section 4.1 of your contract includes a clause entitled “Participation in the DoD Demonstration
Project.”  It applies only to carriers participating in the 3-year DoD Demonstration Project
authorized by P. L. 105-261.

Revised FAR Clauses
Your final contract will contain updated Federal Acquisition Regulation (FAR) clauses in Part V that
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have been revised during the past year so that the most recent version appears in the contract.  All
new and revised clauses in Parts I through IV will show the date “JAN 2000.”  Revised FAR clauses
in Part V will show the date of the FAR revision.  Enclosure B to this letter lists the FAR clauses that
have been revised.

Appendix D-a FEHB Supplemental Literature Guidelines
We kept the reference to website material as a form of supplemental literature, but reverted to the
1999 contract language that the brochure text is based on text approved by OPM and is a complete
statement of benefits, limitations, and exclusions.  The statement is sometimes relied on in litigating
claims disputes because it makes clear that OPM has the final decision with regard to the brochure
text.

Appendix D-b Advertisements of Accident and Sickness Insurance Model Regulation
The National Association of Insurance Commissioners updated its Model Regulation on
Advertisements of Accident and Sickness Insurance earlier this year.  We will include a copy of the
revised version with your contract.

Anti-Lobbying Act
We remind you of your continuing obligations under the Anti-Lobbying Act, P.L. 101-121, as
amended, which prohibits Federal contractors from spending appropriated funds to pay any person
for influencing or attempting to influence an officer or employee of the Government.  All carriers
must keep their Anti-Lobbying certification (OMB Standard Form LLL) compliant.  If there is a
change to your current form, or if you are involved in a sale or merger, you are required to submit an
updated OMB Standard Form LLL certifying that you will not spend any appropriated government
funds on lobbying activities. 

Questions regarding final contract changes should be directed to your Contract Specialist. 

Sincerely,

(signed)

David A. Lewis
Contracting Officer
Chief, Insurance
   Contract Division III

Enclosures
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OPM Guidance on Notice Requirements
and

Transitional Care

The text of the Patients’ Bill of Rights (PBR) previously provided to you is the basis for the
information below, and we have not attempted to modify it.  We expect you to rely on the PBR as the
basis for your actions.  You may access the PBR through OPM’s website at opm.gov/insure.

FEHB carriers must provide transitional care for up to 90 days to enrollees who are undergoing
treatment for a chronic or disabling condition, or through the postpartum period for those who are in the
second or third trimester of pregnancy, at the time they involuntarily change health plans or at the time a
carrier terminates a provider for other than cause (emphasis added).  A carrier’s termination of its
participation in the FEHB Program effectively terminates the providers under the carrier’s FEHB health
benefits plan and creates a situation where the enrollee must involuntarily change health plans in order
to remain in the FEHB Program.  Under the Patients’ Bill of Rights, the enrollee is therefore entitled to
transitional care, if he or she is eligible.

Notice Requirement
•  You must provide notice to enrollees only when you terminate your participation in the FEHB

Program or terminate a provider other than for cause.  You do not have to give notice to
enrollees if the provider terminates or does not renew participation with you or your network.

•  Your OPM contract requires you to give “at least” 60 days notice if you decide to withdraw from
the FEHB Program.  That does not preclude you from giving us or your enrollees a longer notice
period. 

•  Most carriers renew their provider contracts, just as we renew your FEHB contract, on an annual
basis.  A number of carriers have provider contract nonrenewal provisions that stipulate the
provider be given 60 days notice.  If you send a general notice to your enrollees at approximately
the same time, notifying them of the providers who will not be participating in your plan for the
following contract year, the maximum period of time you will have to provide transitional care
benefits for enrollees with chronic or disabling conditions beyond the 60-day notice period is 30
days.  Ideally, however, you will send your notice to enrollees 90 days prior to the end of the
contract year so that your members’ transitional care needs will be met before the provider
contract ends.

•  OPM will not be providing a list of chronic or disabling conditions to carriers.  Carriers should use
the protocols currently in place to administer this provision.

•  A provider providing goods or services under a treatment plan for a chronic or disabling
condition (or for enrollees who are in the second or third trimester of a pregnancy) should be
considered a specialty provider.  For example, chemotherapy treatment provided by a physician
to a cancer patient is care by a specialty provider.  It is possible that enrollees eligible for
transitional care will have more than one specialty provider.

•  

ENCLOSURE A

•  You must provide transitional care to those who are eligible regardless of whether you or your
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Network PPO or POS terminates the provider, except for cause.

•  If the terminated provider is not terminated for cause, you must provide transitional care. Where
quality enters into the decision, you will have to decide if it is “for cause.”

Transitional Care
•  You are responsible for notifying enrollees of their transitional care rights when you withdraw

from the FEHB Program, reduce your service area, or terminate a provider for other than cause.
After you fulfill your notification requirements, the enrollees must assert their transitional care
rights. You are not required to identify enrollees who are transitional care candidates.  Where
you cannot process transitional care claims on an up-front basis, you may do so on a case by
case basis. 

•  Providing care under the terms and conditions of the prior carrier’s contract is not necessarily
included in your rates.  Further, when a transitional care enrollee of a carrier that does not renew
its FEHB Program contract transfers to your plan, there is no additional payment of premiums to
you to cover the transitional care during the balance of the transitional care period.  The 1998
and 1999 Call Letters advised you to consider how any necessary changes could be
implemented to ensure that you meet the time frame for program-wide compliance.  The Call
Letters also advised you to propose your strategy to bring your plan into full compliance by the
start of contract year 2000 in your May 31st benefit and rate proposals.  Therefore, you should
already have integrated this into your rate proposal for contract year 2000.

•  Enrollees entitled to transitional care pay no additional cost for the care through the transitional
period. However, the plan’s own deductibles would apply to medically necessary treatment that
was for other than the chronic or disabling condition or pregnancy.  All enrollees must pay the
mandated benefit amounts that are effective as of contract year 2000.

•  The PBR requires that the specialty provider or network promptly transfer all medical records
authorized by the patient to a designated new provider during the transition period.  OPM
recognizes that carriers are limited in the assistance they can provide to enrollees in this regard.
You may fulfill your requirement by transmitting a letter to the provider on behalf of the enrollee
asking for its cooperation and assistance.

•  The requirement for carriers to assist enrollees in amending and appending provider records
they believe are inaccurate, irrelevant, or incomplete has broader application to the FEHB
contracts than transitional care.  Consequently, we have deleted it from the transitional care
clause.  It is covered under the general PBR clause in Section I of your FEHBP contract, and
you may refer to it in Chapter 6 of the Patients’ Bill of Rights.

ENCLOSURE A (cont)
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FAR CLAUSE CHANGES FOR THE YEAR 2000 CONTRACTS

Contract     FAR
Section                Cite              Clause Title                                                                             Action

5.7 52.215-2 Audit and Records--Negotiation (JUN 1999) Revised
5.14 52-219-8 Utilization of Small Business Concerns (OCT 1999) Revised
5.19 52.222-26 Equal Opportunity  (FEB 1999) Revised
5.21 52.222-29 Notification of Visa Denial  (FEB 1999) Revised
5.32 52.230-6 Administration of Cost Accounting Standards (NOV 1999) Revised
5.36 52.233-1 Disputes  (DEC 1998) Revised
5.55 52.222-37 Employment Reports On Disabled Veterans and Revised

  Veterans of the Vietnam Era  (JAN 1999)
5.58 52.232-33 Payment by Electronic Funds Transfer—Central Revised

  Contractor Registration  (MAY 1999)
5.59 52.222-21 Prohibition on Segregated Facilities  (FEB 1999) Revised

ENCLOSURE B
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