The Federal Government will Become America's Model Employer for the 21st Century.
Recruit, Retain and Honor a World-Class Workforce to Serve the American People.
Find out more about Federal compensation throughout your career and around the world.
Staffing to align with your agency's mission
Review the new 2014 Federal Employees' Group Life Insurance (FEGLI) Handbook
Answering your questions about Healthcare and Insurance
Manage your retirement online.
Human Resources and Security Specialists should use this tool to determine the correct investigation level for any covered position within the U.S. Federal Government.
OPM’s Human Resources Solutions organization can help your agency answer this critically important question.
Developing senior leaders in the U.S. Government through Leadership for a Democratic Society, Custom Programs and Interagency Courses.
Visit this federal site to search for our regulatory notices, proposed and final rules.
See the latest tweets on our Twitter feed, like our Facebook pages, watch our YouTube videos, and page through our Flickr photos.
Overtime pay for nonexempt employees is computed under the Fair Labor Standards Act (FLSA), subject to some special rules for Federal employees. Under the FLSA, overtime pay is determined by multiplying the employee’s “straight time rate of pay” by all overtime hours worked PLUS one-half of the employee’s “hourly regular rate of pay” times all overtime hours worked. All overtime work that is ordered or approved or “suffered or permitted” must be compensated. (See 5 CFR part 551.)
Include any applicable special rate supplement or locality payment in the “total remuneration” and “straight time rate of pay” when computing overtime pay under the FLSA. Compute the “hourly regular rate of pay” by dividing the “total remuneration” paid to an employee in the workweek by the number of hours in the workweek for which such compensation is paid.
The limitation on an hourly rate of overtime pay under title 5, United States Code, does not apply to overtime pay under the FLSA. Also, the maximum biweekly or annual earnings limitations on title 5 premium pay do not apply to FLSA overtime pay.
Multiply the straight time rate of pay by all overtime hours worked PLUS one-half of the employee’s hourly regular rate of pay times all overtime hours worked. (See 5 CFR 551, subpart E.)
Follow the steps below to compute FLSA overtime pay. The example below is based on a GS‑7, step 1, annual rate of basic pay of $39,570. (See Salary Table 2015-RUS.)
Total Hours of Work: 52 hours. Overtime Work: 12 hours. Nightwork: 40 hours. Sunday Work: 8 hours.
$39,570 / 2,087 hours = $18.96.
Basic Pay (40 hours).$18.96 x 40 hours = $758.40.
Night Pay (40 hours).$18.96 x .10 = $1.90.$1.90 x 40 hours = $76.00.
Sunday Premium Pay (8 hours).$18.96 x .25 = $4.74.$4.74 x 8 hours = $37.92.
Straight Time Pay.$18.96 x 12 hours = $227.52.
Total Remuneration = $ 1,099.84. ($758.40 + $76.00 + $37.92 + $ 227.52).
$1,099.84 / 52 hours = $21.15.
Straight Time Rate of Pay x All Overtime Hours Worked.$18.96 x 12 hours = $227.52.
One-half x Hourly Regular Rate of Pay x All Overtime Hours Worked.0.5 x $21.15 = $10.58.$10.58 x 12 hours = $126.96.
Total FLSA Overtime Pay = $354.48 ($227.52 + $126.96).
Basic Pay = $758.40.Night Pay = $76.00.Sunday Premium Pay = $37.92.FLSA Overtime Pay = $354.48.
Total Weekly Pay = $1,226.80 ($758.40 + $76.00 + $37.92 + $354.48).
Back to Top